https://kolorline.hu/Mit tehetsz, hogy ne válj bűnözők áldozatává?

Mit tehetsz, hogy ne válj bűnözők áldozatává?

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Aki bármilyen okból veszélyeztetettnek érzi magát, van hová fordulnia. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság Barátság téri épületében érhető el az áldozatvédelmi iroda, ahol az áldozatvédelmi felelős tud segítséget nyújtani. Az áldozattá válás elkerülésére jó tanácsokkal szolgál a viktimológia is – lássunk néhányat…

Ha valaki bűncselekmény áldozatává válik, azért sosem hibáztatható, inkább minden esetben segítséget érdemel. Szerencsére ma már olyan tudományág is létezik, amely az áldozattá válás elkerülésének minél hatékonyabb lehetőségeit keresi.

A viktimológia számtalan bűneset vizsgálata és áldozat meghallgatása alapján gyűjtötte össze azokat a tényezőket, amik vonzóbb „zsákmányként” tüntethetnek fel minket egy elkövető számára. Lássuk, mire figyeljünk, ha veszélyt rejtő szituációba keveredünk! 

Határozott fellépés 

A bűnözők nem szeretik a kihívásokat, kevés kockázat és energiabefektetés árán szeretnének célba érni. Áldozataik kiválasztásakor ezért többnyire a gyengébbnek, bizonytalanabbnak tűnő személyeket keresik. Ha tehát egy elhagyatott, sötét utcán gyalogolunk haza az éj közepén, ügyeljünk a testtartásunkra, a mozdulatainkra! Határozottan, dinamikusan haladjunk, még akkor is, ha fáradtnak érezzük magunkat vagy félünk. A felmérések szerint ugyanis kevesebb eséllyel támadják meg azt, aki magabiztosságot sugároz. 

Lássák, hogy figyelsz! 

Sokan egy aggasztó helyzetben azzal próbálnak láthatatlanná válni, hogy rá sem néznek a félelmüket kiváltó gyanús alakra, inkább meredten bámulnak maguk elé. Vagy épp ideges pótcselekvésként a telefonjukat nyomkodják. Egyik sem jó megoldás, hiszen ettől úgy gondolhatja az elkövető, hogy nem figyelünk, s nagyobb eséllyel támad, amikor a meglepetés előnyét magáénak tudja. Épp ezért érdemes azt éreztetni a környezetünkkel, hogy szemmel követjük és érzékeljük, ami körülöttünk történik. 

A megérzés hatalma

Egy felmérés szerint az áldozatok nagy része már a bűncselekmény megtörténte előtt érezte, hogy el kellene kerülnie az adott szituációt. A tapasztalatok szerint azonban sajnos hajlamosak vagyunk az irreálisnak vélt félelmek elhessegetésére. A szakemberek azt tanácsolják, hogy ha egy helyzetben szorongás, veszélyérzet kerít hatalmába minket, inkább térjünk ki, ha lehetőségünk nyílik rá. 

Miben segít az áldozatvédelmi iroda? 

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság bűn- és balesetmegelőzési főelőadója, Jaskó Judit elmondása szerint a városban kiemelt figyelmet fordítanak az áldozatvédelemre. Szoros kapcsolatban állnak a miskolci áldozatsegítő központtal is, ahol anyagi és lelki segítséget egyaránt nyújtanak az aggasztó helyzetbe került állampolgároknak.

Fontos tudni tehát, hogy ha valaki veszélyeztetettnek érzi magát, szerdánként 08:00 és 12:00 óra között várják a barcikai kapitányságon található áldozatvédelmi irodában. A bűnügyi vizsgálók pedig bármelyik napon fogadják azokat, akik segítségre szorulnak.
 

„A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság illetékességi területén szerencsére jónak mondhatjuk a közbiztonsági helyzetet, az elmúlt évek eredményeit megőriztük. A nyomozás és felderítési eredményesség terén pedig az elmúlt évek egyik legkiemelkedőbb évét zártuk” – mondta el Jaskó Judit.

További híreink

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Tudat(re)formáló óvodapedagógiai konferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 17. 09:01

A Covid-idők kényszerszünete után összesítésben harmadik alkalommal rendeztek városunkban óvodapedagógiai konferenciát a Kazincbarcika Összevont Óvodák. A rendezvényt tudattranszformáló, interaktív előadással koronázta meg Bagdi Bella pszichológus, a Boldogságóra szellemi anyja is.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk