https://kolorline.hu/Mit tehetsz, hogy ne válj bűnözők áldozatává?

Mit tehetsz, hogy ne válj bűnözők áldozatává?

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Aki bármilyen okból veszélyeztetettnek érzi magát, van hová fordulnia. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság Barátság téri épületében érhető el az áldozatvédelmi iroda, ahol az áldozatvédelmi felelős tud segítséget nyújtani. Az áldozattá válás elkerülésére jó tanácsokkal szolgál a viktimológia is – lássunk néhányat…

Ha valaki bűncselekmény áldozatává válik, azért sosem hibáztatható, inkább minden esetben segítséget érdemel. Szerencsére ma már olyan tudományág is létezik, amely az áldozattá válás elkerülésének minél hatékonyabb lehetőségeit keresi.

A viktimológia számtalan bűneset vizsgálata és áldozat meghallgatása alapján gyűjtötte össze azokat a tényezőket, amik vonzóbb „zsákmányként” tüntethetnek fel minket egy elkövető számára. Lássuk, mire figyeljünk, ha veszélyt rejtő szituációba keveredünk! 

Határozott fellépés 

A bűnözők nem szeretik a kihívásokat, kevés kockázat és energiabefektetés árán szeretnének célba érni. Áldozataik kiválasztásakor ezért többnyire a gyengébbnek, bizonytalanabbnak tűnő személyeket keresik. Ha tehát egy elhagyatott, sötét utcán gyalogolunk haza az éj közepén, ügyeljünk a testtartásunkra, a mozdulatainkra! Határozottan, dinamikusan haladjunk, még akkor is, ha fáradtnak érezzük magunkat vagy félünk. A felmérések szerint ugyanis kevesebb eséllyel támadják meg azt, aki magabiztosságot sugároz. 

Lássák, hogy figyelsz! 

Sokan egy aggasztó helyzetben azzal próbálnak láthatatlanná válni, hogy rá sem néznek a félelmüket kiváltó gyanús alakra, inkább meredten bámulnak maguk elé. Vagy épp ideges pótcselekvésként a telefonjukat nyomkodják. Egyik sem jó megoldás, hiszen ettől úgy gondolhatja az elkövető, hogy nem figyelünk, s nagyobb eséllyel támad, amikor a meglepetés előnyét magáénak tudja. Épp ezért érdemes azt éreztetni a környezetünkkel, hogy szemmel követjük és érzékeljük, ami körülöttünk történik. 

A megérzés hatalma

Egy felmérés szerint az áldozatok nagy része már a bűncselekmény megtörténte előtt érezte, hogy el kellene kerülnie az adott szituációt. A tapasztalatok szerint azonban sajnos hajlamosak vagyunk az irreálisnak vélt félelmek elhessegetésére. A szakemberek azt tanácsolják, hogy ha egy helyzetben szorongás, veszélyérzet kerít hatalmába minket, inkább térjünk ki, ha lehetőségünk nyílik rá. 

Miben segít az áldozatvédelmi iroda? 

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság bűn- és balesetmegelőzési főelőadója, Jaskó Judit elmondása szerint a városban kiemelt figyelmet fordítanak az áldozatvédelemre. Szoros kapcsolatban állnak a miskolci áldozatsegítő központtal is, ahol anyagi és lelki segítséget egyaránt nyújtanak az aggasztó helyzetbe került állampolgároknak.

Fontos tudni tehát, hogy ha valaki veszélyeztetettnek érzi magát, szerdánként 08:00 és 12:00 óra között várják a barcikai kapitányságon található áldozatvédelmi irodában. A bűnügyi vizsgálók pedig bármelyik napon fogadják azokat, akik segítségre szorulnak.
 

„A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság illetékességi területén szerencsére jónak mondhatjuk a közbiztonsági helyzetet, az elmúlt évek eredményeit megőriztük. A nyomozás és felderítési eredményesség terén pedig az elmúlt évek egyik legkiemelkedőbb évét zártuk” – mondta el Jaskó Judit.

További híreink

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.