https://kolorline.hu/Takarékoskodás, hatékonyság és alkalmazkodás – Miért és hogyan kezdjünk hozzá?

Takarékoskodás, hatékonyság és alkalmazkodás – Miért és hogyan kezdjünk hozzá?

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Az éghajlatváltozás egyre hosszabb intervallumokban, egyre több helyen érezteti közvetlen hatásait már hétköznapjainkban is; gondolhatunk akár a „hagyományosabbnak” mondható jelenségekre, mint például a szélsőséges időjárási események fokozódása: a nagy melegek, hőhullámok, vagy a hirtelen lehulló, heves csapadékokat követő villámárvizek, ugyanakkor egyre gyakrabban szembesülünk például a vízhiány problémájával, az aszályos időszakok gyakoriságának növekedésével, ráadásul már nem csak nyáron.Az elmúlt pár évet immáron a tavaszi aszályok is jellemezték, vagyis a februári, a márciusi és az áprilisi csapadékmennyiség is drasztikusan lecsökkent. 2022 nyarán pedig „történelmi aszállyal” szembesültünk, ami amellett, hogy a mezőgazdasági termelés nagyfokú visszaesését eredményezte, a lakosság ivóvízhasználatára is hatást gyakorolt, amikor például több Budapest környéki településen ún. locsolási tilalmat vezettek be. A következő év ugyan sokkal csapadékosabb volt, ezeken a településeken ismét a vízszűkösség uralkodott, különböző korlátozások bevezetését eredményezve.

Ezek a tapasztalatok is mutatják, hogy szükség van takarékossági intézkedések bevezetésére, hiszen erőforrásaink végesek, és az ésszerűtlen használat hosszútávon visszafordíthatatlan károkat tud okozni. Maradjunk csak az ivóvíz példájánál: hazánkban naponta átlagosan 120-130 liter ivóvizet használunk fel fejenként háztartási célra, amelyből a fürdés, a WC öblítés, valamint a mosás és az egyéb tisztálkodási tevékenység teszi ki a legnagyobb arányt; természetesen ezt a szokások is meghatározzák. Melegebb időszakokban ez a szám kiegészülhet a kerti öntözéshez felhasznált vízmennyiséggel is, ami 7 napon keresztül napi 20 perces automata locsolás esetében közel négy napon át tartó zuhanyzásnak megfelelő vízhasználattal ér fel. A rendelkezésre álló statisztikák sem azt mutatják, hogy e szokások esetében pozitív irányba mozdulnánk el: míg 2014-ig folyamatosan csökkent a lakossági közüzemi vízfogyasztás hazánkban, a 2010-es évek közepétől egyre emelkedik az egy főre jutó fogyasztás. Továbbá amellett sem lehet elmenni, hogy ezek a számok kizárólag a közvetlen vízhasználatot tükrözik, azonban ehhez hozzáadódnak még egyéb, közvetett vízfogyasztások is, példának okán az ételek, eszközök, textíliák stb. előállításához felhasznált vízmennyiség, amelyek esetében is tudatos fogyasztásra kell ösztönözni magunkat. 

Ugyanakkor nemcsak az ivóvíz tekintetében mutatható ki jelentős, esetenként ésszerűtlen fogyasztás, hiszen Magyarországon a háztartások használják fel az összes energia mintegy 35%-át a 2019-es KSH adatok szerint. Az egy főre jutó lakossági energiafogyasztás ugyan 2017 óta csökkenő tendenciát mutat, összetételében még mindig dominál a földgáz-felhasználás (49%), szemben a megújuló energiaforrásokkal (23%).

Mivel az átállás egy idő- és erőforrás igényes folyamat, és sokszor rendszerszintű változásokat igényel, érdemes a várakozás helyett a saját mikrokörnyezetünkben egyszerű és kevés vagy akár nulla befektetéssel járó megoldásokat eszközölni. Ezzel a szemlélettel lokálisan ugyan, de tehetünk az éghajlatváltozás mérsékléséért, valamint segíthetjük a már tartósan fellépő hatásokhoz való alkalmazkodást.

Az első legfontosabb, mindent átfogó teendőnk a szemléletünk formálása, vagyis az addigi szokásaink megváltoztatása, még ha a változás kényelmetlenségekkel is jár. Ezt követi a tervezés és a nyomonkövetés, vagyis a fogyasztásunk monitorozása, amellyel a jövőbeni erőforráshasználatunkat is szabályozni tudjuk. Ezekkel a lépésekkel nemcsak a környezeti terhelés csökkenthető, hanem a már fennálló kihívásokhoz is egyszerűbben alkalmazkodhatunk, nem említve a spórolás kérdéskörét.

Alkalmazkodási fókuszú megoldások a víztakarékosság tekintetében:

⇒ esővíz gyűjtése hordóban, föld alatti tartályban (öntözésre, WC-öblítésre, autómosásra, mosásra, mosogatásra)
⇒ szürkevíz hasznosítása (WC-öblítésre, autómosásra, takarításra)
⇒ öntözés a reggeli és esti időszakban
⇒ vízmegtartó kerttervezés (beszivárogtató árkok, esőkertek kialakítása)
⇒ szárazságtűrő vagy mélyre nyúló gyökerű növények ültetése

Alkalmazkodási fókuszú megoldások az energiahatékonyság és -takarékosság tekintetében:

⇒ fogyasztásmérő órák telepítése, termosztát alkalmazása (víz és áram egyaránt)
⇒ megújuló energiaforrások használata (napelem, hőszivattyú stb. telepítése)
⇒ vezetékek és falak megfelelő szigetelése
⇒ külső árnyékolás alkalmazása (napvitorla, lamellás árnyékoló, zsalu stb.)
⇒ komposzt alkalmazása a növények táplálása, talaj vízmegtartó képességének növelése érdekében

Plusz tipp: nagy kiterjedésű zöldfelület a talajon jelentős esővizet képes elraktározni, továbbá az épületek oldalára/tetejére telepített növények szigetelőanyag mivolta a nyári melegben csökkenti, a hideg évszakokban pedig növeli a belső hőmérsékletet, így természetesen hozzájárulva az energiahasználat csökkentéséhez.PluPlusz tipp: nagy kiterjedésű zöldfelület a talajon jelentős esővizet képes elraktározni, továbbá az épületek oldalára/tetejére telepített növények szigetelőanyag mivolta a nyári melegben csökkenti, a hideg évszakokban pedig növeli a belső hőmérsékletet, így természetesen hozzájárulva az energiahasználat csökkentéséhez.

 

 

Egyéb praktikák a víz- és energiatakarékosság témájában:

⇒ fürdés helyett a zuhanyzás választása
⇒ a csepegés, szivárgás megszüntetése
⇒ víztakarékos perlátorok, zuhanyfejek használata
⇒ víztakarékos WC tartályt alkalmazása
⇒ mosogatás folyóvíz helyett állóvízben
⇒ LED égők használata
⇒ háztartási gépek megfelelő karbantartása (rendszeres hűtőolvasztás, vízkőtelenítés, portalanítás)
⇒ eszközök áramtalanítása használat után
⇒ a bojlerek, termosztátok alacsonyabb hőfokra állítása
⇒ mosás alacsonyabb hőfokon
⇒ reggeli és esti szellőztetés a nyári napokon
⇒ téli időszakban rövid szellőztetések
⇒ minél több szobanövény tartása a lakásban

  

Összefoglalóan elmondható, hogy érdemes fokozatosan módosítani az eddigi háztartási szokásokon, ugyanakkor egyszerre több kisebb változást is eszközölhetünk. Továbbá legyen a mottónk a „Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!”, hiszen a kis változtatások is nagy hatással bírnak környezetünkre.


További hasznos tippek:

https://nater.mbfsz.gov.hu/sites/nater.mfgi.hu/files/files/01_Esszeru_web.pdf
https://greendex.hu/sulyosbodo-aszaly-tippek-az-okosabb-vizgazdalkodashoz/
Resources/CWC-2.-V-zveszteseg---V-zhatekonys-g.pdf
https://programme2014-20.interreg-central.eu/Content.Node/summary-1-hu-final-(1).pdf

Háttéranyagok:

https://aszalymonitoring.vizugy.hu/index.php?view=custommap
https://www.ksh.hu/ffi/3-11.html
https://www.ksh.hu/ffi/3-38.html

Készült: 2024.02.27.
Készítették: HungaroMet Nonproft Zrt. munkatársai

Képek forrása: Saját szerkesztés, illetve www.pixabay.com

 

 

A projekt az Európai Unió LIFE programjának
támogatásával valósul meg.

 

További híreink

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Tudat(re)formáló óvodapedagógiai konferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 17. 09:01

A Covid-idők kényszerszünete után összesítésben harmadik alkalommal rendeztek városunkban óvodapedagógiai konferenciát a Kazincbarcika Összevont Óvodák. A rendezvényt tudattranszformáló, interaktív előadással koronázta meg Bagdi Bella pszichológus, a Boldogságóra szellemi anyja is.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk