https://kolorline.hu/A klímaváltozás hatása egészségünkre

A klímaváltozás hatása egészségünkre

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A klímaváltozás következtében a minket körülvevő környezet gyorsan változik és egyre kiszámíthatatlanabbá vált. Ez a változás egyszerre több területet érintően megy végbe.

Ilyen bekövetkezett, az emberi egészséget jelentősen érintő változásnak tekinthetők az alábbiak:

a hőségnapok számának-, és az átlaghőmérsékletnek az emelkedése:
Egyre gyakoribbak a hőhullámos időszakok. Hőhullámnak a kimagasló hőmérsékleti értékek hosszabb ideig való fennállását tekintjük, súlyosbító tényező lehet a magas páratartalom és a magas éjszakai hőmérséklet. Egyértelmű kapcsolat mutatható ki a növekvő egészségügyi problémák, halálozási számok és a hőmérséklet növekedése között. Kimutatható, hogy a hőhullámok hatására megnövekszik a sürgősségi kórházi betegfelvételek száma.

► a természetes élőhelyek csökkenése miatt az élettér beszűkülése:
Egy szűkülő élettérben a betegségeket hordozó és terjesztő fajok száma növekszik. A problémát tovább fokozza a téli hideg és fagyos időszakok mértékének és hosszának a csökkenése miatt bekövetkező kórokozó-egyedszám növekedés.

► az emberek számának növekedése és kis területen való koncentrálódása:
A városi térség számos társadalmi-szociális szempontból kedvező élettér, azonban mivel itt koncentrálódik a lakosság nagy része, túlzsúfoltak, így a kórokozók, fertőzések terjedése is hatékonyabb.

► a klimatikus övek eltolódása:
A változó klíma következtében eltolódó éghajlati övek miatt az életfeltételek változnak, melyekhez alkalmazkodni szükséges az ott élő fajoknak. Emiatt olyan kórokozók vagy azok hordozói jelenhetnek meg egy-egy területen, amik eddig ott ismeretlenek voltak, így szervezetünk természetes immunitása sem alakulhatott ki ellenük.

► szélsőséges csapadékeloszlás:
A szélsőséges csapadékesemények hatására havária-szerű elöntések következhetnek be, amelyek a nem megfelelő kapacitású infrastruktúra-hálózat vagy annak teljes hiánya miatt felerősíthetik a járványok, fertőzések kialakulásának lehetőségét.

Hőhullám okozta problémák:

► Növekszik a napszúrás és a hőguta kialakulásának lehetősége. Megfigyelések szerint, akik már egyszer átestek ezen az állapoton, azok később kevésbé voltak képesek alkalmazkodni a magasabb hőmérséklethez.

► A magas külső hőmérséklet hatással lehet az emberi szervezetben zajló folyamatokra. Emiatt bizonyos betegségek esetén az állandó gyógyszerek adagolását érdemes egyeztetni orvosunkkal (pl.: bizonyos típusú szívritmuszavarok).

► A meleg hatására tágulnak az erek, romlik a vénás visszaáramlás és a pangó vénás vérben könnyebben kialakulhatnak vérrögök. Emiatt a hőhullámos időszakban megnövekszik a mélyvénás trombózis és tüdőembólia esélye.

► A szívbetegek, a cukorbetegek és a magasvérnyomással, veseelégtelenséggel küzdő betegek kitettebbek a hőhullám okozta terheléssel szemben, fokozódhatnak az ezzel kapcsolatos problémák.

► Kiemelten veszélyeztetettek a gyerekek, az idősek - közülük is a rossz szociális körülmények között élők.

► A hőhullámok kialakulásához szükséges meteorológiai feltételek (erős napsütés, gyenge légmozgás) sajnálatos módon különösen kedveznek a levegőszennyezés egy fajtája, az úgynevezett Los Angeles-típusú szmog (fotokémiai szmog) kialakulásának és súlyosbodásának is. Igaz, hazánkban ez még kevésbé jellemző formája a légszennyezésnek, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a hatását. A Los Angeles-típusú szmog csökkenti az oxigénfelvétel mértékét, a légzőszervek gyulladását okozhatja, súlyosbíthatja a meglévő keringési és légzőszervi betegségeket. Közvetlen kapcsolat mutatható ki a napi halálesetek száma és a légszennyező anyagok (ózon, PM10) koncentrációja között. Bár a városokra jellemző a szmog kialakulása, de akár kontinensnyi kiterjedésűvé is válhat.

► A hőhullámok időszakában a szárazság és hőség hatására jelentősen megnő a szállópor koncentrációja és a tűzesetek száma. A por és a füstben lévő anyagok tovább ronthatják a levegőminőséget, amik légzőszervi problémákat okozhatnak.

► Az elvékonyodott ózonréteg, a felhőképződés-, és a levegő páratartalmának csökkenése mind szerepet játszik a növekvő UV-sugárzásban. A hőhullámok idején hajlamosak vagyunk a testünket kevésbé fedő ruházat viselésére, ami növeli a bőrkárosodás és bőrrák kockázatát.

Pollen okozta problémák:

► A meleg idő hatására korábban indul az allergiaszezon – 2023-ban már január 13-án megkezdődött. A virágzási időszakok is kitolódnak, így tovább van pollen a levegőben.

► A pollenkitettség bizonyos szezonális légzési vírusokkal szemben gyengíti az immunitást. Ha az allergia miatt már gyulladásban van az orrnyálkahártya, akkor könnyebben fertőződik meg az érintett.

► Az éghajlatváltozás az invazív fajok megjelenését is elősegíti, amely az allergia szempontjából szintén nem kedvező, hiszen ezek olyankor is bocsáthatnak ki pollent, amikor az őshonos fajok amúgy nem szoktak.

► A klímaváltozás a beltéri penészre is hatással lehet: a gyakoribb heves esőzések, viharok, árvizek miatt nedvesebbek, nyirkosabbak lehetnek az épületek. A penésznek való kitettség is asztmát alakíthat ki, vagy súlyosbíthatja a már meglévőt.

► A zivatarok is növelhetik az allergiás asztma kockázatát. A zivatarok nyomásváltozást és szelet hoznak – ami kisebb darabokra töri a pollen- és penész-spórákat, így szállításuk és belélegzésük is könnyebb. Bizonyítottan közvetlenül a zivatar előtt vagy alatt az asztmás emberek súlyosabb tüneteket tapasztalnak.

Új kórokozók, betegségek terjedése

► Egy járvány kialakulásában két fontos tényező is szerepet játszik: maga a fertőző kórokozó (pl.: vírus, baktérium, egysejtűek) és a kórokozó terjesztését segítő szervezetek (pl.: bolha, kullancs, szúnyog, rágcsálók, tigrisszúnyog, lepkeszúnyog, legyek, madarak, emberek). A klímaváltozás következtében kedvezőtlen irányba változik a fertőzést hordozók elterjedési területe és egyedszámuk.

Hasznos információk segítenek minket ezen a két honlapon a kullancsok, szúnyogok felismerésében,
az általuk terjesztett betegségek tüneteiben, illetve a saját gyűjtött minták azonosításában:
https://kullancsfigyelo.hu
https://szunyogmonitor.hu/#szunyogmenu


► A veszettség egyre gyakrabban jelentkezik, aminek az egyik lehetséges magyarázata az élőhely méretének csökkenése, illetve, hogy emiatt az ember közelébe kényszerülnek az állatok.

► Az intenzív csapadékesemények miatti elöntések (és így a szennyvízelvezető csatornák kiöntése) jelentősen növelik a kolera és más fertőző betegségek kialakulásának lehetőségét és a jövőben egyre gyakrabban kell számolni ivóvíz-eredetű fertőzések lehetőségével is.

► Világszerte emelkedik a Lyme-kór terjesztőinek száma, így magának a betegségnek a kockázata is. Hazánkban tíz év alatt megduplázódtak az ilyen jellegű panaszok. Ez ellen jelenleg nincs védőoltás, de a betegség kezdeti fázisában történő azonosítása jelentősen növeli a gyógyulás lehetőségét.

► Új kullancsfajok, köztük a csíkos lábú Hyalomma kullancs jelent meg hazánkban. Ez a kullancs képes terjeszteni a krími-kongói vérzéses láz vírusát. Viszont a kullancs jelenleg nem tartalmazza a vírust, csak akkor jelent veszélyt, ha más úton bekerül hazánkba a vírus és lehetővé válik a terjesztése a Hyalomma kullancs által.

► A kullancsok terjedésével a vírusos agyvelőgyulladás kialakulásának kockázata is nő, bár ez ellen védőoltás érhető el.

► A növekvő hőmérséklet hatására gyakoribbá válhat egyes mikrobiális eredetű élelmiszer-fertőzések és -mérgezések kialakulása. Ide sorolhatók a szalmonella és a penészgomba által termelt toxinok okozta problémák.

► Invazív csípőszúnyogfajok behurcolása Európában és a világ más pontjain is gondot okoz. Az akár betegségeket is terjesztő élőlények a kereskedelmi forgalom segítségével jutnak el a világ egyik végéből a másikba, ugyanis önerőből alig pár kilométert képesek repülve megtenni. Ilyen szúnyog által hazánkban is terjesztett betegségek pl.: chikungunya, malária, nyugat-nílusi láz, dengue, zika.

A jelenlegi cikk célja az volt, hogy rávilágítson a klímaváltozás egészségünkre gyakorolt hatásaira, és arra, hogy milyen problémákra kell tudatosan készülnünk. A következő cikkünkben néhány tippet is adunk ezen problémákhoz való alkalmazkodáshoz.

Források:
https://masfelfok.hu/2019/08/13/a-klimavaltozas-hatasa-egeszsegunkre-es-az-egeszsegugyre-magyarorszagon/

https://real.mtak.hu/21776/

https://egeszsegtudomany.higienikus.hu/cikk/Trajer_Paldy1.pdf

https://masfelfok.hu/2023/06/06/uv-sugarzas-leeges-napozas-borrak-melanoma-ozonlyuk-klimavaltozas-magyarorszag/

https://egeszsegtudomany.higienikus.hu/cikk/Trajer_Paldy1.pdf

https://szunyogmonitor.hu/#szunyogmenu

https://masfelfok.hu/2023/04/26/megduplazodhat-a-parlagfure-allergiasok-szama-klimavaltozas-pollen-allergia-magyarorszag-europa/

 

Készült: 2024.08.10.
Készítették: HungaroMet Nonproft Zrt. munkatársai

Képek forrása: https://pixabay.com/ , illetve https://szunyogmonitor.hu/#szunyogmenu

A projekt az Európai Unió LIFE programjának
támogatásával valósul meg.

Indexkép: Envato Elements

 

További híreink

Kiállítás Bolacsek László ötvös-fémműves iparművész munkáiból

Dátum: 2024. okt 15. 22:25

Az Időskorúak Gondozóházában nyílt kiállítása Bolacsek Lászlónak az idősek hónapjában. A minitárlat különlegességét az adja, hogy a művész néhány hónapja maga is a gondozóház lakójává vált.

Városszépítő, őszi, csereberélős virágbörze

Dátum: 2024. okt 15. 06:28

Kazincbarcika virágszeretői gyűltek össze a hétvégén az Ambrózia Étterem előtt rendezett virágbörzén a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület szervezésében. A programon osztották ki azt a 800 tő árvácskát is, amelynek beszerzését Kazincbarcika Város Önkormányzata támogatta.

Kazincbarcikai sikerek a Kölyökből Atléta Program regionális csapatversenyén

Dátum: 2024. okt 14. 19:00

Miskolcon bonyolították le a Kölyökből Atléta Program őszi csapatversenyét 2 korosztályban. A kazincbarcikai csapatok minden számban győzelmet arattak.

Már újrahasznosított növényolajból is gyárt műanyag-alapanyagot a BorsodChem Zrt.

Dátum: 2024. okt 14. 16:36

A körkörös gazdasági folyamatok fejlesztése, és 2030-ra a CO2-kibocsátás 30 százalékos csökkentése is a fő célok között szerepel a vállalatnál.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcika Város Önkormányzatának '56-os emlékünnepsége

Kazincbarcika, '56-os emlékmű

Az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör alkotásainak kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk