https://kolorline.hu/Még a színek is a mozgást sugallják — hétfőn helyére kerül a bicikliversenyző szobra

Még a színek is a mozgást sugallják — hétfőn helyére kerül a bicikliversenyző szobra

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Nagy nap lesz május 6. Kazincbarcika életében. Elkészült és a helyére kerül a város új alkotása, a Tour de Hongrie ihlette bicikliversenyző szobor. Szőke Gábor Miklós újabb alkotása a 26-os főút Attila úti körforgalmában kap helyet.

Az utolsó simítások zajlanak napok óta Szőke Gábor Miklós csepeli stúdiójában. Egy teljes csapat dolgozik azon, hogy tökéletes megjelenése legyen a hatalmas kerékpárversenyző szobrának. Az alkotás hétfőn korán reggel útra kel, hogy végleges helyére kerüljön Kolorcityben.

A monumentális művet a Tour de Hongrie kerékpárverseny ihlette, amelynek május 9-én és 10-én befutó- és rajtállomása lesz városunk. Vagyis mire a TDH Kazincbarcikára ér, már a helyén lesz az alkotás. 

A szobor beemelése május 6-án (hétfőn) 11:00 óra után kezdődik, és mérete miatt várhatóan hosszabb időt vesz majd igénybe, akár a késő délutáni órákig is eltarthat. Emiatt a 26-os főút Attila úti körforgalmában a munkálatok fennakadást okozhatnak a közlekedésben. 



A 8 méter hosszú és 4 méter magas alkotás egy kerékpárversenyző egyetlen momentumát ábrázolja, mintegy elsuhanó pillanatként. És ezt erősíti majd a szobor környezete is. Molnár Péter, Kazincbarcika főkertésze olyan virágos környezetet álmodott hozzá, ami látványában visszaadja majd egy ilyen megmérettetés hangulatát, játszva a virágok színével és formájával, valamint méretével.

Szőke Gábor Miklóst a csepeli stúdiójában értük utol. A szobrászművész arról mesélt, hogy az elmúlt 2 hónapban feszített ütemben haladtak a munkákkal, és a végéhez közeledve a számok is véglegessé váltak. 

„Több mint 16 ezer zártszelvény alkotja a szobrot, az elsőre tervezett 8-10 ezerrel szemben. Ez hatalmas munkát jelentett, főleg annak fényében, hogy ahogyan haladtunk a munkálatokkal, néhány helyen még további részleteket kibontottam. Ezek a pluszok olyan lehetőségeket rejtettek magukban, amiket nem akartam kihagyni” — mesélte a művész.



Az elmúlt napokban a szobor színezése zajlott, a versenyző felső része például egy nagyon különleges színt kapott: a rubin több árnyalatát. Szőke Gábor Miklóstól megtudtuk, hogy a festés technológiája olyan, hogy a végső szín a különböző lakkrétegek felvitelével válik láthatóvá. Az alkotásnak van olyan része is, amelyre több mint 9 réteg került. A művész a színek mélységével és tónusával játszott annak érdekében, hogy a néző érzékelje a mozgást, ha a szoborra tekint.

Szőke Gábor Miklós abban bízik, hogy az unikornis, az oroszlán és a sárkány után néhány héten belül a kerékpárversenyzőt is befogadják a városlakók, és Kazincbarcika részévé válik.





 

További híreink

Újabb játszóeszközöket avattak Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 19. 12:24

Folytatódik Kolorcity játszótereinek látványos megújulása. Május 16-án, csütörtökön a Pattantyús utcában és az Eötvös téren vehették birtokba a gyerekek az új eszközöket, izgalmas programok kíséretében.

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

Pályázat IBC-tartályokra Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 17. 19:09

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. — a Life-projekt keretében, a Klíma Alap részeként — ismét pályázatot hirdet IBC-tartályok kiosztására a kazincbarcikaiak részére.

Elmaradnak a május 17-i játszóeszköz-átadók

Dátum: 2024. máj 17. 14:17

Az időjárásra való tekintettel elmaradnak a május 17-i (pénteki) játszóeszköz-avatók. A programok későbbi időpontban lesznek megtartva.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk