https://kolorline.hu/Gróf Gvadányi József nyomában

Gróf Gvadányi József nyomában

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Folytatódott a rudabányai Rudapithecus Látogatóközpontban Habodás Sándor helyismereti előadássorozata, május 14-én.

Ezúttal gróf Gvadányi József életútjáról és irodalmi munkásságáról szerezhettek behatóbb ismereteket az érdeklődők.

A generális, író 1725-ben látta meg a napvilágot Rudabányán, gróf Gvadányi János és báró Pongrácz Eszter gyermekeként. Az írót csak születése és gyermekkora köti Rudabányához, később legfeljebb csak látogatóban járt itt, ha katonai szolgálata erre lehetőséget adott. Gvadányi tízéves korától a jezsuiták egri gimnáziumában tanult és itt szerette meg a költészetet. A nagyszombati egyetemen bölcsészetet hallgatott, majd a családi hagyományokhoz és érdeklődéséhez híven a katonai pályát választotta. Többek között végigharcolta a hétéves háborút, járt Galíciában, 1783-ban pedig vezérőrnagyi kinevezéssel nyugállományba helyezték. Anyjának birtokán, Szakolcán telepedett le, ahol reneszánsz kastélyt építtetett. Az éledő magyar irodalom mozgalmai hozzá is eljutottak, tollat ragadott hát a magyar nyelv művelésére. Művei ma már kevéssé ismertek, de a 20. század elejéig a legkedveltebb magyar nyelvű olvasmányok közé tartoztak. Gvadányi a magyaros iskola egyik alkotója s fő epikusa volt, aki még Petőfi Sándort is megihlette. A régi jó Gvadányi című költeményét a Pesti Divatlap jelentette meg, 1845-ben. A katona – poéta 1801-ben hunyt el Szakolcán.

További híreink

Gólyafióka-avató a legifjabb iskolakezdőknek

Dátum: 2024. szept 01. 19:52

Idén is megtartotta Kazincbarcika Város Önkormányzata — a Kazincbarcikai Tankerületi Központtal és a Tiszáninneni Református Egyházkerülettel közösen — a már hagyományosnak számító gólyafióka-avató ünnepségét a város új általános iskolás elsősei számára. A program méltó felvezetése lett a kicsik egyik legjelentősebb korszaknyitásának. Volt itt szórakozás, színpadi műsor, sőt eskütétel is.

Technológiai fejlesztés — forgatható panorámakamera került az Unikornis körforgalomba

Dátum: 2024. szept 01. 08:58

Nemcsak esztétikailag, hanem biztonságtechnikailag is tovább fejlődik, és központi szerepet tölt be Kazincbarcikán az Unikornis körforgalom. A közterületi kamerarendszer telepítésének helyszínei között kiemelt pont ez a körforgalom, ahova már felkerültek a kamerák.

Iskolára hangoló tematikájú kézműves gyermektábor zárta a nyarat

Dátum: 2024. aug 31. 11:13

A nyár legvégén egy ráadás kézműves tábor indult a gyerekek számára Kazincbarcikán, az eredményes júniusi előzményt követve. Az augusztus 26-án kezdődött második kézműves tábor — elődjének játékos tematikáját — az aktuális iskolakezdéshez szabta át. Ehhez illeszkedő kézműves technikákkal ismerkedhettek és témába vágó tárgyakat, például ceruzatartót készíthettek a kicsik.

Hirdetmény bérbeadásról

Dátum: 2024. aug 29. 11:45

Hirdetmény a kazincbarcikai Bercsényi utcai fiatalok garzonházi lakásainak, valamint a Muskátli Nyugdíjasházban lévő bérlakások bérbeadásáról.

KolorTV élőben

Programajánló

Retró perspektíva ARC/ÉLEK - Kövesdi Tibor kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Kolorfutás 2024

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk