https://kolorline.hu/NEMES A CÉL - Közös érdekünk a munkahelyi egészség és biztonság!

NEMES A CÉL - Közös érdekünk a munkahelyi egészség és biztonság!

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Regionális Konferenciát tartottak Miskolcon a Munkáltatók és Munkavállalói Érdekképviseleti Szervezetek Képviselői Számára a Pannónia Hotel konferenciatermében november 13-án.

Az esemény, a Vasas Szakszervezeti Szövetség, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, és a Magyar Gépipari és Energetikai Országos Szövetség összefogásából jött létre.


Fotó: Bodó József

NEMES A CÉL – Közös érdekünk a munkahelyi egészség és biztonság! Ezt a nevet viseli az a program, melynek keretében a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásának ágazataiban működő munkáltatóknak és munkavállalói érdekképviseleti szerveknek mutathatták be projektjük eredményeit, munkavédelmi tudásukat, valamint munkabiztonság és munkaegészség iránti elköteleződésüket a különböző munkavédelmi, munkaügyi ellenőrzési, és munkaegészségügyi osztályok szakértői.


Fotó: Bodó József

Az eseményen egy 18 hónapos időszak értékelése, valamint ezen belül, a projekt eredményeinek ismertetése a jelenlévőkkel volt a fő cél. Itt az említett ágazatokban dolgozó emberek munkakörülményeiről, a jellemző munkahelyi balesetekről, valamint, baleseti statisztikáról arról esett szó.
A programot Spieglné Balogh Lívia, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke nyitotta meg, majd számolt be a projekt eredményeiről. Felhívta a figyelmet a munkabiztonság javulásának fontosságára, valamint beszélt a munkaegészségügy és a munkabiztonság védelem gyakorlati feladatairól, melyek közé tartozik a munkahelyi balesetek minimalizárására való törekvés, és a munkavédelmi eszközök gyakoribb és effektívebb alkalmazásának fontossága is. Összefoglalóan pedig megtudhatták a jelenlévők, hogy milyen próbálkozások valósultak meg a munkáltatókkal való közös munka révén. Az említett időszakban több mint 2000 munkavállalóval és 144 munkáltatóval tudták felvenni a kapcsolatot annak érdekében, hogy valamilyen előrelépést érhessenek el a munkavédelem elősegítésének témájában.


Fotó: Bodó József

A további előadásokban olyan kérdésekre is választ kaphattak a jelenlévők, hogy milyen balesetmegelőzési lehetőségek léteznek.  A fémipar és a gépipar eléggé veszélyeztetett ágazatok munkavédelem szempontjából, ezt a statisztikát támasztja alá az a sajnálatos tény is hogy a 2017-es évben öten életüket is vesztették ilyen szerencsétlenségekben.


Fotó: Bodó József

Annak, hogy egyre nagyobb a száma az ilyen baleseteknek több oka is van, többek között a megnőtt foglalkoztatás, valamint a fémiparban kimagaslóan nagy számban végeznek veszélyes tevékenységet az ott dolgozók. A munkáltatóknak rengeteg teendőjük van annak érdekében, hogy segítsék a biztonságos munkafeltételek megteremtését, ilyen tényező például az automatizálásra való egyre nagyobb számban történő átállás, amely sok esetben növelheti a biztonságot és csökkentheti a balesetek számát, tudhatták meg a konferencia résztvevői.


Fotó: Bodó József

Felmerült továbbá a már bekövetkezett balesetek felelősségvállalásának témája is, melyben büntetőjogi felelősségről esett szó, valamint arról, hogy mennyire jellemzőek a kártérítések ezen a területen.
Érdemes megemlíteni, hogy mióta hatályba lépett a 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről, azóta elmondható, hogy a munkaügyi perek száma az elmúlt évekhez képest csökkenő tendenciát mutat, viszont ennek az oka még tisztázatlan jelenleg.

További híreink

Szerteágazó sportágválasztó program az alsósoknak a magyar sport napján

Dátum: 2024. ápr 23. 15:12

A magyar sport napja alkalmából, április 19-én újra sportágválasztó programmal készült a város az alsó tagozatos diákoknak. A városban működő sportszakosztályok edzői és sportolói segítségével élesben próbálhatták ki a gyerekek a különböző sportágakat és azok eszközeit.

A Szalézi gimisek rendkívüli sikert arattak az István, a király rockopera-feldolgozásukkal

Dátum: 2024. ápr 23. 13:00

Dupla ősbemutatóval debütált a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulóinak István, a király rockeropera-előadása április 16-án, a Don Bosco Sportközpontban. Délelőtt diáktársaiknak, délután a nagyközönségnek adták elő a legendás darabot, kitörő sikerrel a nyomukban.

Virágbörze Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 22. 21:01

A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület Virágbörzét rendezett szombat. A programon délelőtt mintegy 2000 tő növény talált gazdára, majd délután Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök tartott előadást az organikus gazdálkodásról.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőr focistái országos elődöntőbe jutottak

Dátum: 2024. ápr 22. 13:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőrökből álló rendkívüli labdarúgócsapata a McDonald's Fair Play Cup őszi és tavaszi fordulóján veretlenül végzett. Ezt megyei szintre emelve bejutottak az országos bajnokság elődöntőjébe, amelyet Debrecenben rendeznek április 23-án.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk