https://kolorline.hu/Kölcsey Ferenc emlékezete

Kölcsey Ferenc emlékezete

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Mint ismeretes, a magyar kultúra napját nemzeti himnuszunk kéziratának letisztázása napján ünnepeljük.

Az talán kevésbé köztudott, hogy nemzeti identitásunk egyik legfontosabb költeménye egy kéziratcsomag részét képezte, mely az 1830-as években eltűnt. Kölcsey Ferenc kéziratainak jelentős részét unokaöccsére, Kölcsey Kálmánra hagyta. A nagy költő 1838-ban bekövetkezett halála után a Magyar Tudományos Akadémia az öröklő akkori kiskorúsága okán, annak édesanyjával, Kölcsey Ádámné, Szuhány Josephine- nel kezdett tárgyalásokat a kéziratok megvásárlásáról. A tárgyalások elakadtak, a kéziratcsomag a család tulajdonában maradt, bolyongásának története nem teljesen ismert, tény, hogy a különböző leszármazásoknak köszönhetően 1944-ben bukkant fel újra, László Magda tulajdonában. Végül az Országos Széchenyi Könyvtár 1946-ban vásárolta meg Szenes Magdától. ( Forrás: nemzetikonyvtar.blog.hu)


Fotó: Radvánszky Béla Művelődési Ház és Könyvtár

Sajókazán január 25-én tisztelegtek a nagy formátumú költőnk, valamint a kultúra és a közművelődés iránt elkötelezettek előtt. Stefán László ünnepi köszöntőjét követően a Himnusz teljes változatát hallhatták a jelenlévők H. Petkovics Katalin, Sajókaza díszpolgárának a tolmácsolásában. A műsor további részében a népi hagyományokat ápoló Lármafa együttes adott koncertet, majd Krokavecz Gyula, helyben élő, s alkotó fafaragó munkáiból nyílt kiállítást tekinthették meg az érdeklődők.


Fotó: Szűcs Mara

Kurityánban szintén ezen a napon tartották az ünnepet, a lovarda épületének színháztermében. Icsó Miklósné, a Kurityánért Alapítvány elnöke köszöntőjében kitért a Himnusz születésének körülményeire, majd Fasang Árpád ide vonatkozó szavait idézte: “ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának.”  Ezt követően Gula Bence elszavalta a Himnuszt, majd Sziráczki Sándor polgármester méltató szavai után a Kossuth Lajos Általános Iskola gyermekei léptek színpadra. Előadásukban a közönség hallhatta többek között Arany János A walesi bárdok; Ady Endre A föl- földobott kő; Drégely László Tél végén című költeményét, valamint Szántóné Bárdos Anikó adta elő Ágnes Vanilla József Attila 100. születésnapja alkalmából írt versének megzenésített változatát. A helyi Búzavirág Népdalkör pedig katonadalokból válogatott egy csokorra valót.

 

 

További híreink

Elmélet és gyakorlat, Fizikaverseny a Szaléziban

Dátum: 2019. febr 22. 17:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium harmincnegyedik alkalommal rendezte meg a Nagy László Fizikaversenyt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gimnazisták részére.

„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell”

Dátum: 2019. febr 22. 16:30

III. Senior Sportkavalkád a Don Bosco Sportcsarnokban

Stabil, feszes és felelősségteljes gazdálkodásra lesz szükség 2019-ben is

Dátum: 2019. febr 22. 15:11

Február 14-én, közel három­órás testületi ülésen tárgyalta Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az idei költségvetést. A több mint 120 oldalas, részletes testületi anyagban egyértelműen látszik, hogy a megközelítőleg 2.6 milliárd forintos kormányzati elvonások ellenére stabil lábakon áll a város.

A kicsik és az idősek is farsangoltak

Dátum: 2019. febr 22. 15:04

A héten tovább folytatódtak a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ intézményeiben a farsangi mulatságok. A jeles alkalom kapcsán ezúttal az I.sz. Bölcsibe és az Időskorúak Gondozóházába is jelmezbe bújtak a kicsik és az idősek is.

Programajánló

Amerre még nem jártunk

Tardona

Szezon első motorozása

Dédestapolcsány

Szécsi Pál emlékkoncert Nőnap alkalmából!

Sajószentpéter

Állásbörze az Északkal - Kazincbarcika

Kazincbarcika

Bódi Ilona Emlékverseny - IX. Shotokan Karate Kupa

Barcika Art Kommunikációs, Kulturális és Sport Szolgáltató Kft. Tornacsarnoka - Kazincbarcika, Lini István tér 4.

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk