https://kolorline.hu/Kölcsey Ferenc emlékezete

Kölcsey Ferenc emlékezete

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Mint ismeretes, a magyar kultúra napját nemzeti himnuszunk kéziratának letisztázása napján ünnepeljük.

Az talán kevésbé köztudott, hogy nemzeti identitásunk egyik legfontosabb költeménye egy kéziratcsomag részét képezte, mely az 1830-as években eltűnt. Kölcsey Ferenc kéziratainak jelentős részét unokaöccsére, Kölcsey Kálmánra hagyta. A nagy költő 1838-ban bekövetkezett halála után a Magyar Tudományos Akadémia az öröklő akkori kiskorúsága okán, annak édesanyjával, Kölcsey Ádámné, Szuhány Josephine- nel kezdett tárgyalásokat a kéziratok megvásárlásáról. A tárgyalások elakadtak, a kéziratcsomag a család tulajdonában maradt, bolyongásának története nem teljesen ismert, tény, hogy a különböző leszármazásoknak köszönhetően 1944-ben bukkant fel újra, László Magda tulajdonában. Végül az Országos Széchenyi Könyvtár 1946-ban vásárolta meg Szenes Magdától. ( Forrás: nemzetikonyvtar.blog.hu)


Fotó: Radvánszky Béla Művelődési Ház és Könyvtár

Sajókazán január 25-én tisztelegtek a nagy formátumú költőnk, valamint a kultúra és a közművelődés iránt elkötelezettek előtt. Stefán László ünnepi köszöntőjét követően a Himnusz teljes változatát hallhatták a jelenlévők H. Petkovics Katalin, Sajókaza díszpolgárának a tolmácsolásában. A műsor további részében a népi hagyományokat ápoló Lármafa együttes adott koncertet, majd Krokavecz Gyula, helyben élő, s alkotó fafaragó munkáiból nyílt kiállítást tekinthették meg az érdeklődők.


Fotó: Szűcs Mara

Kurityánban szintén ezen a napon tartották az ünnepet, a lovarda épületének színháztermében. Icsó Miklósné, a Kurityánért Alapítvány elnöke köszöntőjében kitért a Himnusz születésének körülményeire, majd Fasang Árpád ide vonatkozó szavait idézte: “ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának.”  Ezt követően Gula Bence elszavalta a Himnuszt, majd Sziráczki Sándor polgármester méltató szavai után a Kossuth Lajos Általános Iskola gyermekei léptek színpadra. Előadásukban a közönség hallhatta többek között Arany János A walesi bárdok; Ady Endre A föl- földobott kő; Drégely László Tél végén című költeményét, valamint Szántóné Bárdos Anikó adta elő Ágnes Vanilla József Attila 100. születésnapja alkalmából írt versének megzenésített változatát. A helyi Búzavirág Népdalkör pedig katonadalokból válogatott egy csokorra valót.

 

 

További híreink

Változások a városi közlekedésben a Kolorfutás ideje alatt

Dátum: 2019. júl 19. 12:55

2019. augusztus 4-én 7.00 - 14.00 között kerül megrendezésre a 6. Kolorfutás Kazincbarcikán. A több száz résztvevővel rajtoló verseny biztonságos lebonyolítása érdekében az alábbi térképen megjelölt területeken számíthatnak a városlakók útlezárásra vagy a megszokottól eltérő forgalomirányításra.

Egy áldozatos életpálya elismerése

Dátum: 2019. júl 18. 09:12

Emelkedett pillanatokkal vette kezdetét Kazincbarcika város képviselő-testületének június 20-i ülése, ugyanis Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetésben részesítette többek között Kádár Györgyöt, a Barcika Szolg. Kft. távhőszolgáltatási üzemvezetőjét.

Színezzünk újabb házfalakat Kazincbarcikán!

Dátum: 2019. júl 17. 17:02

A tervek szerint jónéhány új, színes házfallal lepi meg lakóit a város a születésnapja alkalmából. A 65. jubileum apropóján, a Kolorfesztivál programjának részeként kikerülő új alkotások helyszíne már adott, de a szervező Barcika Art Kft. július 22-éig várja a kiirt pályázatra beérkező műveket. 

Összefogás Dédestapolcsányért

Dátum: 2019. júl 16. 12:12

Zenés jótékonysági est a település megsegítésére

Programajánló

Mozdulj, Kazincbarcika! Mire képes a testünk?

Kazincbarcika

Csapatépítő családi nap

Kazinczy Sportcsarnok - Kazincbarcika

GYÖRFI SÁNDOR TŰZVARÁZS CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Kazincbarcika

KOL-ART - 7.0 Kolorfesztivál

Kazincbarcika

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk