https://kolorline.hu/Illegális gyorsulási versenyek és driftelés

Illegális gyorsulási versenyek és driftelés

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Közélet

Az elmúlt időszakban megszaporodtak a többnyire engedély nélkül átalakított járművekkel történő, a közúton szervezett „illegális gyorsulási versenyek” rendezései, ezeken való részvétel, valamint a közúti forgalomban való driftelés.

A közlekedés biztonságát nagymértékben veszélyezteti a közlekedési magatartások azon csoportja, amelyek közös pontja, hogy a gépjárművezető szándékosan, jelentős mértékben túllépi a megengedett legnagyobb sebességet, ezzel összefüggésben az egyéb közlekedési szabályokat (pl. elsőbbségadásra, előzésre és irányváltoztatásra vonatkozó szabályokat) sorozatosan, folyamatosan, súlyos mértékben megsérti, a közutat nem rendeltetésszerűen használja.

Aki a közúti közlekedési szabályokat tudatosan megszegi, azokat szándékosan, akár sorozatosan figyelmen kívül hagyja, nagyfokú veszélyt jelent a közlekedés biztonságára nézve. A versenyzői magatartás nagymértékű baleseti kockázatot hordoz magában, veszélyt jelent a közlekedésben résztvevők életére és testi épségére nézve. 

Illegális gyorsulási verseny az, amikor az engedély nélküli rendezvényen a gépkocsik, motorkerékpárok és a járműtuning (gépjárművek gyári kivitelének átalakítása, átépítése) iránt érdeklődők közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton mérik össze a gépjárműveik gyorsulását.

A versenyeket általában nem egy társaság szervezi, és a versenyzőket sem kell meghívni a futamokra, azok megtalálják egymást a közösségi médián keresztül, és összeverődve mennek ezekre az illegális versenyekre. Ezen túlmenően ad hoc jellegű versenyek a nagyobb autós összejöveteleken, tereken, nagyobb várakozó helyeken találkozó, gépkocsijaikban zenét hallgató fiatalok társaságában bármikor kialakulhatnak.

Az ilyen módon történő közlekedés – a forgalomban részt vevő többi járművezetőre nézve is – a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyeztető magatartás.

A közlekedésben részt vevő jármű vezetője köteles járművével úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat a közlekedésben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.  Aki ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, az megszegi a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 3. § (1) bekezdés (c) pontjában foglaltakat, mely szabálysértésnek, súlyosabb esetben bűncselekménynek minősül és a vezetői engedély elvételét vonja maga után.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság kéri a lakosság segítségét, amennyiben gyorsulási versenyek szervezéséről, lebonyolításáról szereznek tudomást, a hatékony rendőri fellépés érdekében azt jelezzék a 112-es hívószámon, vagy e-mail útján a kazincbarcikark@borsod.police.hu címen. 

Forrás: Kazincbarcikai Rendőrkapitányság

További híreink

Mutatós Kolorcity-logós hulladékgyűjtők lepték el a várost

Dátum: 2024. máj 14. 06:27

Kazincbarcika sok minden más mellett a hulladékgyűjtő edények városa is. Amennyire prózai ez az állítás, annyira fontos, hiszen ez a köztisztaság egyik legfőbb eszköze. Ennek az áldott állapotnak a fenntartása időről időre pótlással, cserével jár, de a bővítés sem idegen a várostól. Idén tavasszal nagyjából 60 új, Kolorcityhez illő dizájnszemetessel gazdagodott a város.

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 13. 22:11

Idén is várja Kazincbarcika Város Önkormányzata a pedagógusokat, hogy köszöntse őket pedagógusnap alkalmából. A programnak június 5-én (szerdán) 15:00 órától a Don Bosco Sportközpont ad otthont, a vendégfellépő pedig Bereczki Zoltán lesz.

Aktívan zajlik a Rózsa úti háziorvosi rendelő felújítása

Dátum: 2024. máj 13. 20:43

A Rózsa úti háziorvosi rendelő felújítási munkálatai látványos szakaszukba érkeztek. Tetőcserével indult az épület korszerűsítése, amely végül modern energetikai hatékonyságra, megújuló energiaforrás-használatra, beltéri komfortra, sőt eszközállomány-fejlesztésre is kiterjed majd.

Rapid szoboravató a körforgalomban

Dátum: 2024. máj 11. 22:03

Gyors, de annál látványosabb avatója volt Szőke Gábor Miklós szobrászművész legújabb alkotásának Kazincbarcikán. A Tour de Hongrie kerékpáros szobor az Attila úti körforgalomban suhan, és a verseny 3. szakaszának rajtja előtt adták át hivatalosan.

KolorTV élőben

Programajánló

Játszóeszköz-avatók Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Közösségi nap a Herbolyai-tavon

Kazincbarcika, Herbolyai II-es tó

Portugál

Edelény, Hadobás Pál Művelődési Központ

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk