https://kolorline.hu/A reformáció 500 éve

A reformáció 500 éve

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A protestáns egyházak és gyülekezeteik október 31-én ünneplik a reformáció 500. évfordulóját, annak kapcsán, hogy Luther Márton 1517-ben tűzte ki a wittenbergi vártemplom kapujára a katolikus egyház hitújítására vonatkozó 95 pontból álló tézisét.

Ezzel szinte egy időben Ulrich Zwingli, majd Kálvin János Svájcban szintén elindította új, vallási mozgalmát. Az új eszmék Magyarországon a török uralom korszakában terjedtek el, először Habsburg Mária udvarában jelentkeztek, illetve az erdélyi szászok között váltak elfogadottá. A tanok térhódításának nagyban kedvezett, hogy prédikátoraik a nép nyelvén, tehát magyarul szólaltak fel, a Biblia magyarra való fordításával pedig hozzájárultak az irodalmi nyelv kialakulásához. 

A jubileumi év alkalmából országszerte tartanak nagy volumenű rendezvényeket. 

Ebből az alkalomból megemlékezésttartott a Magyarországi Református Egyház, valamint Sajószentpéter Város Önkormányzata. A program délelőtt a Kálvin téren kezdődött, ahol Dr. Faragó Péter polgármester és Ábrám Tibor a Magyar Református Egyház Zsinatának világi alelnöke, egyházkerületi főgondnok és a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon igazgatójának köszöntője után Tapa Evelin egyetemi hallgató a Bányai Református Gyülekezet tagjának szavalata hangzott el. Ünnepi beszédet mondott Dr. Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, majd őket követően leplezték le az 1560-64-ben Sajószentpéteren prédikátori szolgálatot teljesítő, református egyházi író, Thuri Farkas Pál emlékére állított sztélét, majd a Sajószentpéter- Református Bányai Gyülekezet Kórusának szolgálata a reformáció korából származó dicséretet adtak elő „Mindenek meghallják” címmel.

Ezt követően a programok a Rendezvények házában folytatódtak, ahol Borbély János, a Nagytemplomi Református Gyülekezet reformtus lelkipásztora mondott beszédet, majd a város szülötte és díszpolgára, Dr. Tóth Péter történész, a Miskolci Egyetem docense „Sajószentpéter reformációja a XVI-XVII. században”  című könyvét mutatták be a nagyközönségnek.  

 

 

További híreink

Sport, móka, kacagás

Dátum: 2018. márc 20. 18:40

Családi sportdélutánra várták a gyerekeket és szüleieket a Kazincbarcikai Összevont Óvodák március 20-án a KSK Tornacsarnokban, ahol nyolc tagóvoda képviseltette magát.

Március idusa

Dátum: 2018. márc 20. 18:07

Ünnepi megemlékezések a kistérségben

Szépkiejtési verseny alsósoknak

Dátum: 2018. márc 20. 17:20

Mintegy százhúsz diák vett részt a Szabó Zoltán Szépkiejtési Versenyen, amit március 20-án tartottak a Dózsa György Tagiskolában.

In memoriam Vajda Gyula

Dátum: 2018. márc 20. 16:20

Vajda Gyulára emlékezünk

Programajánló

A szülésznői hivatás és ózdi pillanatképei

Ózd

Kolorakadémia - Tari Annamária pszichoanalitikus előadása

Kazincbarcika

Húsvétváró játszóház

Sajószentpéter

Szalovszky Viktória zongoraestje

Művelődési Központ - Edelény, István király útja 49.

Kultúrlánc

Ózd

Reklám

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Szavazás

Fitt Barcika - Ön melyik ingyenes sportfoglalkozást választaná?

Tollaslabda Csorba Róberttel és Székelyné Amászta Enikővel

(3) szavazat

Erősítő edzés Apostol Viviennel

(7) szavazat

Egészségmegörző torna Szopkó Rolanddal

(2) szavazat

Alakformáló edzés Grcsics Judittal

(7) szavazat

Jóga 40 felett Sütő Ágnessel

(6) szavazat

Fitt-baba Varga Judittal

(4) szavazat

Kismamatorna Szegediné Aleva Andreával

(1) szavazat

Gerinctorna Szopkó Rolanddal

(3) szavazat

Vízitorna Cselei Bélánéval

(7) szavazat

Facebook

Szurkoljunk