KolorTV élőben

http://kolorline.hu/A reformáció 500 éve

A reformáció 500 éve

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A protestáns egyházak és gyülekezeteik október 31-én ünneplik a reformáció 500. évfordulóját, annak kapcsán, hogy Luther Márton 1517-ben tűzte ki a wittenbergi vártemplom kapujára a katolikus egyház hitújítására vonatkozó 95 pontból álló tézisét.

Ezzel szinte egy időben Ulrich Zwingli, majd Kálvin János Svájcban szintén elindította új, vallási mozgalmát. Az új eszmék Magyarországon a török uralom korszakában terjedtek el, először Habsburg Mária udvarában jelentkeztek, illetve az erdélyi szászok között váltak elfogadottá. A tanok térhódításának nagyban kedvezett, hogy prédikátoraik a nép nyelvén, tehát magyarul szólaltak fel, a Biblia magyarra való fordításával pedig hozzájárultak az irodalmi nyelv kialakulásához. 

A jubileumi év alkalmából országszerte tartanak nagy volumenű rendezvényeket. 

Ebből az alkalomból megemlékezésttartott a Magyarországi Református Egyház, valamint Sajószentpéter Város Önkormányzata. A program délelőtt a Kálvin téren kezdődött, ahol Dr. Faragó Péter polgármester és Ábrám Tibor a Magyar Református Egyház Zsinatának világi alelnöke, egyházkerületi főgondnok és a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon igazgatójának köszöntője után Tapa Evelin egyetemi hallgató a Bányai Református Gyülekezet tagjának szavalata hangzott el. Ünnepi beszédet mondott Dr. Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, majd őket követően leplezték le az 1560-64-ben Sajószentpéteren prédikátori szolgálatot teljesítő, református egyházi író, Thuri Farkas Pál emlékére állított sztélét, majd a Sajószentpéter- Református Bányai Gyülekezet Kórusának szolgálata a reformáció korából származó dicséretet adtak elő „Mindenek meghallják” címmel.

Ezt követően a programok a Rendezvények házában folytatódtak, ahol Borbély János, a Nagytemplomi Református Gyülekezet reformtus lelkipásztora mondott beszédet, majd a város szülötte és díszpolgára, Dr. Tóth Péter történész, a Miskolci Egyetem docense „Sajószentpéter reformációja a XVI-XVII. században”  című könyvét mutatták be a nagyközönségnek.  

 

 

További híreink

Az év LEGKOCKÁBB gyermekprogramja, nemcsak gyerekeknek: Kockabarátok kiállítás és játszóház LEGO® alkotásokból

Dátum: 2018. jan 20. 08:57

A trendek jönnek-mennek: igaz ez a játékiparra is, ahol napjainkban már a boltok polcain a legújabb elektromos autók, Barbie-babák különböző fajtái, interaktív plüssállatok vagy társasjátékok sorakoznak, azonban mellettük ott van évtizedek óta a megunhatatlan, kreatív játék; a LEGO. Érték, játék és minőség – ez jellemzi a márkát.

Hegedűs Mária egykori költő, vizuális művész kapta az idei Barcikart-díjat

Dátum: 2018. jan 19. 22:18

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a Barcika Art Kft. január 19-én ünnepelte a magyar kultúra napját az Egressy Béni Művelődési Központ színháztermében. Idén a legrangosabb kitüntetést, a Barcikart-díjat Hegedűs Mária, egykori költő, vizuális művész kapta.

A doni hősökre emlékeztek

Dátum: 2018. jan 19. 16:40

A doni hősök emléke előtt tisztelegve rendezett megemlékezést a Kazincbarcikai Hadigondozottak Egyesülete és Kazincbarcika Város Önkormányzata január 19-én a Mezey István Művészeti Központban.

Gálán mutatkoztak be a szalézisok

Dátum: 2018. jan 19. 16:26

Idén is megrendezték a Szalézi Gálát január 19-én a Don Bosco Sportközpontban.

KolorTV élőben

Programajánló

Barcika Fitness Centrum 3. szülinap

Kazincbarcika

Hyppolit, a lakáj

József Attila Művelődési Ház - Rudolftelep, József A. út 1.

2018. évi B.-A.-Z. Megyei Téli Teremlabdarúgó Torna

Kazincbarcika

MAGYAR KULTÚRA NAPJA - SAJÓSZENTPÉTER

Sajószentpéteri Kulturális és Sportközpont - Sport út 32/1.

MAGYAR KULTÚRA NAPJA

EDELÉNY - MŰVELŐDÉSI KÖZPONT - ISTVÁN KIRÁLY ÚTJA 49.

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk