http://kolorline.hu/A reformáció 500 éve

A reformáció 500 éve

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A protestáns egyházak és gyülekezeteik október 31-én ünneplik a reformáció 500. évfordulóját, annak kapcsán, hogy Luther Márton 1517-ben tűzte ki a wittenbergi vártemplom kapujára a katolikus egyház hitújítására vonatkozó 95 pontból álló tézisét.

Ezzel szinte egy időben Ulrich Zwingli, majd Kálvin János Svájcban szintén elindította új, vallási mozgalmát. Az új eszmék Magyarországon a török uralom korszakában terjedtek el, először Habsburg Mária udvarában jelentkeztek, illetve az erdélyi szászok között váltak elfogadottá. A tanok térhódításának nagyban kedvezett, hogy prédikátoraik a nép nyelvén, tehát magyarul szólaltak fel, a Biblia magyarra való fordításával pedig hozzájárultak az irodalmi nyelv kialakulásához. 

A jubileumi év alkalmából országszerte tartanak nagy volumenű rendezvényeket. 

Ebből az alkalomból megemlékezésttartott a Magyarországi Református Egyház, valamint Sajószentpéter Város Önkormányzata. A program délelőtt a Kálvin téren kezdődött, ahol Dr. Faragó Péter polgármester és Ábrám Tibor a Magyar Református Egyház Zsinatának világi alelnöke, egyházkerületi főgondnok és a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon igazgatójának köszöntője után Tapa Evelin egyetemi hallgató a Bányai Református Gyülekezet tagjának szavalata hangzott el. Ünnepi beszédet mondott Dr. Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, majd őket követően leplezték le az 1560-64-ben Sajószentpéteren prédikátori szolgálatot teljesítő, református egyházi író, Thuri Farkas Pál emlékére állított sztélét, majd a Sajószentpéter- Református Bányai Gyülekezet Kórusának szolgálata a reformáció korából származó dicséretet adtak elő „Mindenek meghallják” címmel.

Ezt követően a programok a Rendezvények házában folytatódtak, ahol Borbély János, a Nagytemplomi Református Gyülekezet reformtus lelkipásztora mondott beszédet, majd a város szülötte és díszpolgára, Dr. Tóth Péter történész, a Miskolci Egyetem docense „Sajószentpéter reformációja a XVI-XVII. században”  című könyvét mutatták be a nagyközönségnek.  

 

 

További híreink

Kiállítás Göőz Pál emlékére

Dátum: 2017. nov 22. 12:31

Göőz Pálra emlékeztek Vadnán.

Médiaközpont: új korszak kezdődött a kazincbarcikai média életében

Dátum: 2017. nov 22. 09:40

A térség egyik legkorszerűbb médiaközpontját adták át november 21-én Kazincbarcikán.

5 dolog, amiért már novemberben érdemes készülni a karácsonyra 

Dátum: 2017. nov 22. 09:00

A karácsony-fanatikusok táborába tartozol, vagy hallani sem akarsz az ünnepi felhajtásról? Van 5 érvünk, amiért érdemes már korábban elkezdeni a felkészülést!

Forgalomkorlátozás lesz a miskolci Búza téren

Dátum: 2017. nov 21. 14:00

Burkolatjel festési munkák miatt forgalomkorlátozásra kell számítani Miskolcon, a Búza téren, a 3-as és a 26-os számú főutak csomópontjában a következő napokban – tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Programajánló

Kiállítás

Kazincbarcika

Krumplilángos fesztivál

Bánhorváti

Kazincbarcika - Torpedo Floorball

Kazincbarcika

Szent Borbála szobor felszentelése

Ormosbánya

Adventi kézműves foglalkozások

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk